مرمریتها علاوه بر رنگ، بر حسب نوع فرآوری نیز گزینههای بیشماری پیش روی ما قرار میدهند.
مرمریت یک سنگ ساختمانی چند منظوره است که بر حسب نیازمندیهای پروژه، نوع و رنگ آن انتخاب میشود.
در نتیجه انواع مختلف فرآوری سنگ مرمریت، این امکان را فراهم میکند که بتوان از آن در هر محیطی استفاده کرد. این ویژگی مرمریت را به شدت مورد توجه طراحان فضای داخلی و معماران قرار داده است.
انواع مواد ساینده برای فرآوری
برای تغییر ظاهر سطح مرمریت، از مواد ساینده متفاوتی استفاده میشود اما روش کار و ابزار مورد نیاز به نوع فرآوری مورد نظر بستگی دارد.
برای پرداختهای سطحی مرمریت، از دو گروه مواد ساینده استفاده میشود.
1. سایندههای طبیعی
این گروه از سایندهها شامل موادی مانند، الماس، کوارتز، ماسهسنگ، امری (کرندایت) و کرندوم هستند. همانطور که از نام این مواد مشخص است، این مواد مستقیما از طبیعت تهیه میشوند. اما استفاده از آنها برای پرداختهای زبر و درشتتر، توصیه نمیشوند.
زیرا این مواد ساینده، منجر به پرداختهای با کیفیتی نمیشوند. در نتیجه برای پرداختهای زبر و درشت، از مواد ساینده مصنوعی استفاده میشود.
2. سایندههای مصنوعی
این گروه شامل موادی نظیر، سیلیکن کاربید، بورون نیترید، آلومینیم اکسید و غیره هستند. مرمریتیتها به کمک این سایندهها ساب و پولیش میشوند و برشهای دقیق و تیزی در آنها ایجاد میشود.
متداولترین فرآوریهای مرمریت
از متداولترین فرآوریهای مرمریت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اره شده
- هوند درشت
- هوند نرم
- پولیش شده
- اسکنه خورده
- آنتیک
- چکش خورده
- سند بلاست
- اسپلیت فیس
- آتش خورده
مرمریت اره شده
این نوع فرآوری که با نام “مرمریت خام” نیز شناخته میشود، از طریق برش اسلب مرمریت به کمک سیم یا تیغه الماسه، تهیه میشود.
در این نوع فرآوری، سطح مرمریت زبر، خشن و کدر است. همچنین اگر اسلب با تیغه الماسه بریده شده باشد، اثر برشها همچنان بر سطح مرمریت قابل مشاهده هستند.
در اکثر موارد، این نوع پرداخت، پیش زمینه پرداختهای دیگر مانند پرداخت هوند درشت است.
مرمریت اره شده، علاوه بر آنکه اصطکاک طبیعی سنگ در تماس با پا را فراهم میکند، ظاهر طبیعی سنگ را نیز به نمایش میگذارد و برای کاربرد در فضای باز ایدهآل است.
مرمریت هوند درشت
ساب مات یا هوند درشت، پرداختی است که پس از برش خوردن مرمریت انجام میشود. در این فرآوری، اگرچه خطوط برش دیگر قابل رویت نیستند، اما سطح مرمریت همچنان مات باقی میماند. برای رسیدن به این پرداخت، از دیسک کربورندوم شماره 60 (FEPA) استفاده میشود. پس از فرآیند ساب مات درشت، نوبت به پرداخت هوند نرم میرسد.
مرمریت هوند نرم
بر خلاف هوند درشت، برای پرداخت هوند نرم از دیسک کربورندوم با شماره بالاتر 120 (FEPA) استفاده میشود. به این ترتیب، سطح مرمریت بدست آمده بسیار هموارتر از پرداخت قبلی است. این فرایند، پیش زمینه پولیش کردن مرمریت است.
بطور کلی، این فرآوری بیشتر برای کفپوش و پوشش دیوار در فضای باز استفاده میشود.
مرمریت پولیش شده
این نوع پرداخت از تکرار فرایند سابزنی روی سطح تا بدست آوردن سطحی کاملا هموار و براق حاصل میشود. از سوی دیگر، با پولیش شدن سنگ، از تخلخل سطح آن کاسته میشود که خود موضوع مهمی محسوب میشود.
از آنجایی که سطح مرمریت پولیش شده در تماس با پا بخصوص وقتی که خیس باشد، اصطکاک کافی ندارد، استفاده از این مرمریت بطور خاص برای فضای داخلی توصیه میشود.
مرمریت اسکنه خورده
فرآوری مرمریت اسکنه خورده از طریق ایجاد شیارهایی با ضخامت متغیر در سطح مرمریت، بدست میآید. اینکار به همان صورتی که در گذشته از اسکنه استفاده میشد انجام میشود.
مرمریت آنتیک
هدف از فرآوری مرمریت آنتیک، این است که اثر گذشت زمان بر روی سطح سنگ به خوبی به نمایش گذاشته شود. به همین دلیل با استفاده از برسهای سیمی، سنگ به گونه ای هموار میشود که ظاهری زمخت و روستیک پیدا کند. به عنوان مثال، مرمریت کرما مارفیل آنتیک، یکی از مرمریتهای آنتیک است که در طرحهای کلاسیک کاربرد دارد.
از این فرآوری معمولا برای ساخت دیوارهای داخلی و کفپوش استفاده میشود.
مرمریت چکش خورده
در این فرآوری، از طریق چکشکاری، مرمریت سطحی ناهموار و یکنواخت پیدا میکند. چکشهای مورد استفاده برای اینکار از نوع دندانهدار هستند که بر حسب اندازه دندانههای چکش و شدت ضربهها، پرداختهای نرم یا درشت حاصل میشوند. فرورفتگیهای سطح مرمریت در این نوع پرداخت بین 1 تا 3 میلیمتر عمق دارند.
مرمریتهای چکش خورده، عمدتا برای کاربرد در فضای باز توصیه میشوند.
مرمریت سندبلاست
مرمریت سندبلاست از طریق پرتاب یا شلیک ذرات ریز سیلیکون یا کرندوم به سمت سطح مرمریت به منظور ایجاد فرسایش، حاصل میشود. سطح مرمریت سند بلاست تقریبا مشابه مرمریت چکش خورده است، اما بسیار نرمتر از آن است.
به همین دلیل میتوان از آن هم در فضای داخلی در قالب دیوارنما و تایلهای دیواری و هم در فضای باز برای پوشش دیوار یا کفپوش استفاده کرد.
مرمریت اسپلیت فیس
هدف از این نوع فرآوری، رسیدن به ظاهری روستیک به کمک اسکنه است. در این روش، با وارد کردن ضربه به سطح مرمریت، مرمریت بهصورت تراشههای نازک از سطح سنگ جدا میشود و سطحی با ناهمواریهای درشت بدست میآید.
از مرمریت اسپلیت فیس در فضای داخلی برای تایلهای دیواری و در فضای باز برای نما استفاده میشود.
مرمریت آتش خورده
فرآوری آخر، مرمریت آتش خورده است. سطح این پرداخت، ظاهری خشن و غیر یکنواخت دارد که از تحت حرارت قرار گرفتن مرمریت حاصل میشود. البته زمان اعمال حرارت در این روش فرآوری کوتاه است. مرمریت آتش خورده، معمولا در فضایهای داخلی به عنوان تایل دیوار و در فضای باز برای پوشش نما کاربرد دارد.